Hoppa till sidans innehåll

Fair play


Sex sanningar om Fair Play i Ultimate Frisbee

1. Lär dig reglerna.

En lika viktig målsättning som att vinna är att spela efter reglerna. Detta kräver att alla kan reglerna. Se till att du är helt säker på reglerna inför varje match. Alla lag bör ha en person som ansvarar för regelkunskaperna och håller koll på nya regler och tolkningar.
Reglerna kan du hitta här!

2. Respektera med och motspelare.

Man ska uppträda precis så som man själv vill bli bemött. Ett aggressivt beteende och hårda ord visar att du inte är i balans och därför inte kan prestera ditt bästa. Det är Fair Play att uppträda på ett trevligt sätt och respektera sin omgivning.
3. Fokusera på din egen prestation.

Det är bara du själv som avgör hur du lyckas. Det är din egen prestation som avgör. Skyll inte på andra, ta istället ansvar för dina handlingar och ditt uppträdande. Att tända det egna laget genom att rikta aggressiva känslor mot motståndaren är inte Fair Play.

4. Förstå spelets idé.

Hela idén med Ultimate frisbee är att alla spelare ska respektera paragraf nummer ett, Spirit of the game. Individens ansvar är enormt, det finns ingen motsvarighet i andra idrotter. Att kunna prestera max och vägra förlora samtidigt som du följer reglerna och respekterar motståndaren är en otrolig prestation, något att vara stolt över. Det får dig att växa som människa och är det yttersta beviset på Fair Play.

5. Spela för att vinna.

När idrott är som bäst är det en hård men juste kamp om segern. Ultimate är en tävlingsidrott, varje lag ska alltid göra sitt bästa för att vinna. En stark segervilja tillsammans med ett korrekt uppträdande är Fair Play.

6. Visa glädje.

Glädje över goda prestationer och segrar hör till idrotten. Glädjen ska dock hållas inom laget och aldrig användas mot motståndaren på ett hånfullt sätt. Glädjeyttringar som förringar motståndarna är inte Fair Play.Bedömning Fair Play

Följande 8 påståenden ska bedömas i skala 0-2 (svag/normal/utmärkt):

Respekt.

Rättvisekänsla. 

Positiv attityd.

Känsloreaktioner.

Undvikande av kroppskontakt.

Undvikande av regelövreträdelse och fouler.

Regelkunskap.

Jämförande av "spirit".

Högst poäng har bäst fair play.

Uppdaterad: 14 NOV 2009 15:22 Skribent: Sten Hermodsson

Skärmavbild 2014-10-02 kl. 23.41.53

 

Skärmavbild 2014-10-02 kl. 23.43.46

 

Skärmavbild 2014-10-02 kl. 23.47.17

Postadress:
Uppsala FDK - Frisbee
Box 1900
75149 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info